Chinees Oud en Nieuw

Binnenkort vieren de Chinezen in de wereld hun eigen oud en nieuw. Dit jaar valt Oudjaarsavond op 9 februari. In China krijgen (bijna) alle mensen twee weken vrij, een week vooraf en een week achteraf. Dit betekent dat alle fabrieken en kantoren stil komen te liggen. Winkels en supermarkten gaan meestal dicht of blijven open met een slechts een enkele werknemer.

Zoals het bij de meeste Nederlanders bekend is, vieren Chinezen hun eigen nieuwjaar niet op een vaste dag. Het verschilt ieder jaar, maar valt altijd tussen 21 januari en 20 februari. Het Chinese Nieuwjaar valt altijd op de tweede nieuwe maan na de winter zonnewende. In 2012 was Nieuwjaarsdag op 23 januari. Dit jaar is het 10 februari en volgend jaar valt nieuwjaarsdag op 31 januari.

ChineesNieuwjaar

Hoe doen Chinezen dat met hun kalender? De Chinese kalender heeft 12 maanden van 29 en 30 dagen. Vervolgens hebben ze 7 keer in 19 jaar een schrikkeljaar met een extra maand. Zo komen ze uiteindelijk op de zelfde hoeveelheid dagen als de Westerse wereld.

In plaats van de Nederlandse sterrenbeelden, hebben Chinezen ook hun eigen sterrenbeelden. Deze sterrenbeelden duren niet een maand, maar een jaar. Meer informatie kunt u vinden op de wikipedia pagina. Al deze sterrenbeelden zijn dieren. Volgende week nemen de Chinezen afscheid van het jaar van de draak en verwelkomen zij het jaar van de slang.

Wat Chinezen altijd doen tijdens oud en nieuw? Eten. We maken vaak voedsel klaar voor een heel leger (zoals de Nederlanders doen tijdens kerst) en eten dat op. Dit gaat van vlees naar groente, van vis naar eend. Allerlei lekkers wordt voorbereid.

Hoewel vuurwerk en draken/leeuwendansen natuurlijk ook een stereotype zijn van de Chinezen, is maar een hele kleine groep bezig met dit soort activiteiten. Mensen kijken hier veel liever naar dan dat ze meedoen.